Monthly Archives: април 2023

ЧИСТЕЊЕ НА СОЛАРНИ И ФОТОВОЛТАЧНИ ПАНЕЛИ

Чистење фотоволтаични панели

Нечистотиите од прашина, саѓи и полен ги намалуваат перформансите на фотоволтаичните постројки и соларно-термалните модули до 20%. Природниот ефект на дожд, роса и ветер во никој случај не е доволен за ефикасно чистење на модулите. За нивното темелно чистење, Kärcher сега нуди нов додаток за средства за чистење на компресорите поради оваа причина: користејќи го iSolar системот со ротирачки четки кои се прикачени на телескопската шипка, во зависност од верзијата, можете економично да исчистите до 1.500 m² површина на модулот. За iSolar, сертификатот е издаден од DLG e.V. – (Германско земјоделско друштво r.u.).