Дезинфекција за чистење на тврди површини

Чистењето на површините не само што служи за естетика односно да се отстранува видливата нечистотија, туку пред се за хигиената и здравјето. На пример, пренесувањето на болести е спречено. Ова е особено важно во јавните објекти, но и во канцелариите – таму каде што луѓето редовно се среќаваат.

Средство за чистење со дезинфекција

Достапни се стратегии за хемиска дезинфекција на загадени површини за да се намали преносот и инфекцијата. Kärcher нуди производи – средство за чистење со дезинфекција на тврди површини, како што се средства за дезинфекција RM 732 и средства за дезинфекција RM 735. Двете агенси имаат вируцидна активност против обвиткани вируси. Новиот вирус корона исто така спаѓа во оваа категорија.

Правило бр. 1: Нема дезинфекција без претходно чистење

За ефикасна дезинфекција, особено на силно извалканите површини, се препорачува да се изврши детално чистење со соодветен средство за чистење.
Бидете сигурни дека секогаш користите безбедни биоциди . Пред употреба, секогаш прочитајте ја етикетата и информациите за производот.

1.Процедура за дезинфекција со средства за дезинфекција (на пр. РМ 735)

При рачно чистење со шише со прскалка и крпа:

 • Најпрво исчистете го предметот темелно
 • Оставете ја површината да се исуши.
 • Измешајте го производот (RM 735) во пропишаната доза со вода од чешма. Следете ја етикетата на производот.
 • Навлажнете го предметот целосно со производот.
 • Внимавајте на времето на изложеност според етикетата
 • Исплакнете со чиста вода / За апликации за преработка на храна, исплакнете темелно со вода за пиење.

 

Користејќи машина со вода под притисок (за јавни површини):

 • Прво исчистете го предметот со соодветно решение за чистење и исплакнете го со чиста вода.
 • Оставете да се исуши.
 • Поставете ја дозата на уредот, користете го производот само со ладна вода
 • Навлажнете го предметот целосно со производот.
 • Внимавајте на времето на реакција запишано на етикетата
 • Исплакнете темелно со вода од чешма

Користејќи уред за прскање:

 • Измешајте го средството за дезинфекција со вода од чешма во соодветна доза
 • Исчистете го целосно чистиот и сув предмет со средството за дезинфекција
 • Внимавајте на времето на изложеност според етикетата
 • Исплакнете темелно со вода од чешма

Доколку контаминацијата е помала може да се изврши и чистење и дезинфекција во истиот чекор.

 

2.Процедура за дезинфекција со средство за чистење на средства за дезинфекција (на пр. РМ 732)

При рачно чистење со шише за прскање и крпа:

 • Измешајте го производот (RM 732) со соодветна доза и вода од чешма
 • Навлажнете го предметот целосно со производот
 • Исчистете го предметот со соодветен, чист текстил
 • Внимавајте на времето на изложеност според етикетата. Не дозволувајте да се исуши за време на изложеноста.
 • Оставете ја површината да се исуши по времето на изложеност

Користејќи машина со вода под притисок (за јавни површини):

 • Поставете ја дозата на уредот, користете само ладна вода
 • Навлажнете го предметот целосно со производот.
 • Нека впие.
 • Внимавајте на времето на изложеност според етикетата. Не дозволувајте да се исуши за време на изложеноста.
 • Исчистете го без остатоци со висок притисок и вода од чешма.

Користејќи уред за прскање:

 • Измешајте го производот во соодветна доза со вода од чешма
 • Исчистете го чистиот и сувиот предмет целосно со производот.
 • Внимавајте на времето на изложеност според етикетата, не дозволувајте да се исуши.
 • Исплакнете темелно со вода од чешма

Напишете коментар