Кога хигиената е најважна (корона COVID-19)

Новиот вирус корона, исто така наречен SARS-CoV-2, се шири низ целиот свет. Главниот преносен пат од личност до личност се чини дека е така наречена ‘инфекција со капки’. Со едноставни мерки за хигиена, секоја индивидуа може да помогне да се заштити себе си и другите од животно загрозување на белите дробови и да го ограничи брзото ширење.

Нашата специјална тема е посветена на најефикасните методи за заштита од инфекција.

Од каде потекнува вирусот корона?

На 11 март 2020 годинаод Светската здравствена организација (СЗО) COVID-19 беше прогласен за пандемија. Болеста на белите дробови е активирана од коронавирусот SARS-CoV-2. За разлика од епидемијата, пандемијата има заразна болест која не е локализирана и може да се рашири низ целиот свет, како што во моментов може да се види.

Инфекцијата со коронавирусот се манифестира со симптоми слични на грип, како што се кашлица, треска, течење на носот и замор. Исто така, можни се проблеми со дишењето, болка во грлото, главоболка и болки во телото, гадење, дијареја и треска. Текот на болеста е индивидуално различен и многу варира. Можни се асимптоматски курсеви, како и тешка пневмонија со откажување на белите дробови и смрт.

Истражувачите претпоставуваат дека короната патоген SARS-CoV-2 е пренесена од диво животно на човекот на пазар на храна во кинескиот град Вухан (провинција Хубеи). Сепак, сè уште не е јасно кое животно првично го имало вирусот во него. Во моментот е разумно да се претпостави дека патогенот од лилјаци првпат бил пренесен на други животни пред да се пренесе на луѓето – веројатно со јадење животно кое служело како домаќин на патогенот SARS-CoV-2 и било достапно за купување на пазарот.

Предизвикувачи на заразни болести

Инфективните заболувања можат да бидат предизвикани од разни патогени микроорганизми, вклучувајќи вируси, бактерии или габи.

Вируси

Вируси како што е SARS-CoV-2 коронавирусот се невидливи за голо око и се со големина од околу 20 до 300 нанометри. Тие продираат во животински, растителни или човечки клетки и ги користат овие живи клетки како т.н. клетки домаќини. Тие исто така можат да траат долго време во воздухот и да останат заразни. Сепак, нова клетка домаќин е неопходна за долгорочно преживување – ако не можат да го најдат, вирусите ќе умрат порано или подоцна.

Не сите вируси предизвикуваат болести. Нашиот имунолошки систем често реагира брзо и веднаш се бори против натрапниците. Вирусите почнуваат да се размножуваат во телото веднаш штом се заразат. Лековите имаат ограничена помош против вируси, а антибиотиците се докажани како неефикасни против вирусните заболувања. Постојат антивирусни лекови кои помагаат само против одредени видови на вирус. Бидејќи вирусите (како што е вирусот на грип) можат да се променат, полесно е да ги поминат одбрамните на телото. Едно лице станува имуно само кога неговото тело се справило со патогенот. Сепак, имунитетот не се дава секогаш, дури и откако ќе се надмине некоја болест. Вирусите немаат сопствен метаболизам.

Бактерии

Бактериите се многу пати поголеми од вирусите. Тие се со големина од приближно 0,1 до 700 микрометри, едноклеточни суштества кои се грижат за себе. Тие исто така имаат своја генетска шминка и метаболизам. Бактериите се насекаде – во воздухот, во водата, во храната и др. Слично на вирусите, бактериите можат да преживеат многу долго, честопати, понекогаш дури и со месеци, во околината или во самото тело. Тие се многу прилагодливи и можат да се размножуваат под различни услови. Само еден процент од сите бактерии предизвикуваат болести кај луѓето. Бактериите честопати се дури и важни за здравјето. На пример, тие живеат во човечкото црево, на кожата или во усната шуплина. Ако сакате да ги елиминирате бактериите, можете да користите високи температури или хемиски супстанции како алкохол, алдехиди или хлор. Антибиотиците често се користат во човечкото тело како дел од третманот. Бактериите се спречуваат да се размножуваат или да се уништат директно.

Габи

Габите се јавуваат природно на човечка кожа или во телото. Постојат само неколку видови на габи кои предизвикуваат болести кај луѓето, вклучително и габи на кожата, квасец или некои калапи. Овие се чувствуваат удобно каде и да е влажно: во бањи, ниши, на ѕидови на мида или во саксии со цвеќиња. Храната, како што се лебот, компирот или брашното, се исто така основа за габи. Габите дури може да се најдат во тапациран мебел и постелнина. Квасецот е дел од нашата природна флора од кожа. Живее во првут и се храни со мртви честички од ткивото.

Габите влегуваат само во човечкото тело кога природната бариера на кожата е оштетена или неговиот имунолошки систем е ослабен. Болестите предизвикани од габи се нарекуваат микози. Најмногу се зафатени кожата, ноктите или мукозните мембрани. Внатрешните органи како што се белите дробови ретко се погодени од габи. Но, ако тоа се случи тие можат да направат голема штета.

Како се пренесува корона вирусот?

Капки инфекција:

Според сегашната состојба, патогенот на короната SARS-CoV-2 првенствено се пренесува преку т.н. инфекција со капки. Луѓето кашлаат или киваат и ги шират патогените микроорганизми во воздухот. Други луѓе ги вдишуваат овие патогени микроорганизми и во најлош случај се заразуваат со нив.

Индиректна инфекција:

Индиректен пренос на вирусот е исто така разбирлив. Луѓето кои кашлаат или киваат во рацете, допираат предмети како што се рачки на вратите, мобилни телефони, екраните на допир или потпирачите за рака. Вирусите остануваат на површината и од таму стигнуваат до здравите луѓе.

Контакт инфекција (размаска инфекција):

Масната инфекција е исто така начин на ширење вирусни заболувања. На пример, дури и најмалите, загадени траги од човечка столица можат да стигнат до здрава личност преку валкани раце.

Инфекцијата е исто така можна ако патогенот влегува во телото директно преку мукозната мембрана на очите, грлото и носот или преку горниот дишните патишта, на пример преку бакнеж. Сè уште не е конечно разјаснето дали SARS-CoV-2 се шири преку размачкана инфекција.

Една од најефикасните мерки за спречување на размаскана инфекција е темелно да ги миете рацете со комерцијално достапен сапун.

миење раце

Како можете да се заштитите себе си и другите од инфекција?

Бидејќи во моментов нема вакцина против корона вирусот, почитувањето на едноставни мерки за хигиена – како во приватното опкружување така и во личната хигиена и на јавни места – е од големо значење.

Лична хигиена

 • Не допирајте го лицето со неизмиени раце
 • Редовно мијте ги рацете со сапун и повремено користете средства за дезинфекција
 • Носете заштита за уста и нос ако самите сте болни – проверете дали маската се вклопува правилно
 • Користете марамчиња за еднократна употреба и после употребата фрлете ги во сад за отпадоци со капак
 • Избегнувајте контакт со болни луѓе

Препораки за однесување дома

 • Следете ја етикетата за кашлица и кивање: Кога кашлате или кивате, задржете барем еден метар оддалечени од другите луѓе, кивате / кашлатете во дупката на раката и оддалечете се од други луѓе
 • Останете дома ако има респираторни симптоми или симптоми слични на грип
 • Тоа е императив да се обезбеди просторно раздвојување ако луѓето во непосредна близина се болни
 • Редовно проветрувајте ги просториите и користете прочистувач на воздухот
 • Користете можности за домашни канцеларии и избегнувајте деловни патувања
 • Избегнувајте контакти, особено со постари или хронично болни луѓе

Бихејвиорални препораки за во движење

 • Најдобро е да се држите 2 до 2,5 метри подалеку од другите луѓе, особено оние што се болни
 • Избегнувајте поздравување со раце и прегратки
 • Следете ја етиктата за кашлица и кивање: Кога кашлате или кивате, задржете барем еден метар растојание подалеку од другите луѓе, кивајте / кашлајте во аголот на раката и оддалечете се од други луѓе
 • Редовно дезинфицирајте ги површините како што се управувачот на автомобилот, рачките на вратите, мобилните телефони и сл
 • Избегнувајте патувања за приватни одмори
 • Ако е можно, не користете јавен превоз
 • Не присуствувајте на големи настани
 • Не одите на шопинг во “шпиц” времиња, користете услуги за достава на производи

Зошто хигиенските мерки се толку важни во времето на Корона.

Во чиста, добро чувана околина што се чисти редовно, ризикот од пренесување на патогени материи е значително намален. Површините веќе не се погодни за развој на бактерии или вируси. Патогените микроорганизми се елиминираат потемелно дури и на тешко достапни места.

Прочитајте повеќе:

Мерки за хигиена и чистота на домот и на јавни места:

Дезинфекција за чистење на тврди површини

Професионални машини за чистење на пареа и средства за чистење на пареа за дезинфекција

Чистење на пареа: хигиенска чистота без хемикалии

Чистач на пареа за домашни корисници: борба против вируси и бактерии без хемикалии

Површинско чистење за заштита од контактни инфекции

Чистење на подови: Предности на механичко чистење со суши за чистење

Чистач со вода под висок притисок за чистење и дезинфекција со топла вода

Воздух без микроби благодарение на прочистувачите на воздухот

Системи за деконтаминација на ЦБРН и агенси за деконтаминација

Напишете коментар