Совети за чистење тепих

Зошто треба да се чистат теписите?

Редовното чистење (одржување, повремено и темелно чистење) го враќа изгледот на вашиот тепих, го зголемува неговиот животен век и се грижи за хигиената. Бидејќи тепихот не е валкан само на површината, туку и во длабочината, неопходноста од чистење не се препознава директно. Многу е важно редовно да ја отстранувате нечистотијата и правилно да ги третирате дамките.

При темелно чистење на тепихот се нанесува таканаречената спреј-екстракција. За ова ги препорачуваме правосмукалките Kärcher SE во комбинација со средствата за чистење RM 769 и 760.

Еве како да направите темелно чистење на тепих:

Детергенти: Прво испрскајте вода и средство за чистење (течност за чистење) преку млазницата на растојание од 10 см. Средство за чистење треба да делува околу 10 минути.

Главниот чекор во миењето: Сега повлечете ја подната млазница преку тепихот и нанесете ја течноста за чистење. Растворената нечистотија ја вшмукувате веднаш во истиот или следниот чекор.

Плакнење со чиста вода: Сега исплакнете со чиста вода и користете млазница за вшмукување за да го вакумирате растворот за чистење заедно со нечистотијата.

Правосмукалка: Откако ќе го исушите тепихот, треба темелно да го исчистите со правосмукалка за теписи.

Адекватни машини и прибор

Правосмукалки за перење теписи

Правосмукалки со филтер на вода

Средство за чистење теписи RM 519, 1l

Професионална правосмукалка

Напишете коментар