Уметност на внимателно чистење

Чистењето е несомнено една од задачите кои не се забавни. Тоа го правиме брзо и брзо, за да може наскоро да се посветиме на попријатни работи.

Како и да е, според сегашната студија на Kärcher, луѓето ширум светот поминуваат повеќе од 20 минути во чистење на своите домови секој ден. Тоа прави два часа и четириесет минути секоја недела [1].

Авторот Шукеи Матсумото во „Уметноста на умното чистење“ дава пристап кон несаканата тема од поинаков агол и за препознавање на медитативната моќ својствена на чистењето. Матсумото е сигурен: повеќе фокус при чистење може да ги збогати нашите животи. Како го правиш тоа? Kärcher и домаќинката Урте Паачен прават проверка на оваа практика.

Полесно е да се биде минималистички

Важно: средувањето не е секогаш чистење. Се губи драгоцено време каде што “планините на облека” треба да се отстранат од подот или ТВ-кабинетот да се исчисти пред да се употреби правосмукалка или да се брише. Затоа, на сите работи во домаќинството им треба постојано место да се вратат по употреба. Она што често се користи треба да се става на дофат на раката и да не се чува во горниот оддел на шкафот. Сето тоа има смисла, но зошто честопати не успеваме во тоа?

За Шукеи Матсумото, причината лежи во невнимателното постапување со нештата. Домаќинката Урте Паачен знае што  тоа конкретно значи: „Ако поседувате само работи што навистина се ценети, внимателно се однесувате кон нив. Отстранете ги предметите што само ги преместувате од едно до друго место, без воопшто да ги користите. Ова го олеснува одржувањето на работите уредни и на крајот го скратува времето што го поминувате за чистење.

Утре утре, само не денес

Ако, по стресниот ден на работа, погледнете во неизмиени садови, валкан под или дамки од паста за заби на огледалото, сакате да ги затворите очите кон нечистотијата.

Но, според Шукеи Матсумото, тоа е најдобро време да се исклучите од секојдневниот стрес и со рутински движења за чистење да го искористите времето за да размислите за себе и за денот. Во време на “работа од дома”, ова важи особено за уредно одржување на вашата работна маса, вели Урте Паасен: „Уредувањето на бирото после работа е релаксирачко и Ви дозволува да го завршите денот знаејќи дека ќе започнете повторно следното утро во чиста околина полни со енергија.

Чистењето создава искуства во заедницата

Прашањето за чистотата веќе предизвика разлики во мислењето кај 60 проценти од германските домаќинства, како што покажува студијата. Причини за ова се, покрај фреквенцијата што се смета за неопходна (24 проценти), и темелноста на чистењето (23 проценти) 1. На крајот на краиштата, чистењето е тимска работа, вели Шукеи Матсумото. Оние што живеат заедно, исто така, треба да чистат заедно – ова го прави секој тим или член на семејството одговорен за чистотата и редот. Со цел да се избегнат конфликти во секојдневниот живот, помага ротациониот распоред за чистење, кој ги дефинира задачите, ги дистрибуира правично и носи разновидност. Исто така корисно: трпеливост. Дури и ако самите чистите побрзо и потемелно, треба да им дадете на другите шанса да преземат индивидуални задачи. Бидејќи чистењето, без разлика дали е рачно или со технички помошници, треба да се практикува. Ако има големи настани за чистење, како што е Божиќ, треба да планирате само онолку колку што можете да управувате заедно во еден ден.

Напишете коментар