ЧИСТЕЊЕ НА БАЊАТА: нечистотија и бигор НЕМААТ шанса

Нема друга просторија во куќата каде што чистотата и хигиената се толку важни како во бањата. Постојат различни мислења за вистинскиот начин на чистење на тоалети, плочки, кади, тушеви, мијалници и така натаму. Со овие стручни совети, нечистотијата и вкоренетиот бигор во бањата немаат шанса.

Брзо и лесно чистење: Врвни совети за чиста бања

Без разлика дали имате функционална влажна просторија или огромен домашен спа центар, одржувањето на вашата бања чиста е главен приоритет за многу луѓе. Покрај целокупниот визуелен впечаток, постојат и хигиенски причини за чистење на бањата: недоволното чистење им овозможува на бактериите и габите лесно да се размножуваат и да се формира мувла. Високото ниво на влажност и топлина обезбедуваат идеални услови за ова, па затоа е важно редовно чистење на површините, влажните простории, тоалетите и плочките.

Колку често треба да ја чистите вашата бања?

Во најголем дел, колку често треба да ја чистите вашата бања зависи од тоа колку често се користи. Домаќинството со едно лице создава помалку нечистотија од семејство со повеќе луѓе, така што фреквенцијата на чистење треба да се прилагоди соодветно. Каде што е можно, целата бања треба да се чисти темелно најмалку еднаш неделно. Добра идеја е да се отстранат остатоците од сапун и паста за заби од мијалниците што е можно поскоро и да се бришат фитинзите на секои неколку дена за да се спречат дамки од бигор. Најдобро е да ги бришете сјајните фитинзи со мека крпа секогаш кога ќе ги миете рацете – ова на прво место не дава можност да се формираат дамки.

Темелното плакнење и сушење на површините по секоја употреба помага да ги одржувате туш кабината и кадата чисти што е можно подолго. За да се отстранат влакната и прашината од подот, често е потребно чистење со правосмукалка на секои неколку дена. Дополнително, плочките треба да се бришат на секои 1-2 недели за да се отстрани тврдокорната нечистотија.

Совет: Водената пареа може да се кондензира на прозорците во бањата после капење или туширање, што значи дека мувла се формира со текот на времето. Погрижете се редовно да ја проветрувате бањата за да дозволите влагата да излезе. Прозорците треба да се чистат на секои неколку месеци.

Чистење: задачи и совети за блескаво чиста бања

Додека плочките и керамичките површини генерално се полесни за чистење, има неколку работи што треба да се имаат на ум во бањата. Органските супстанции како што се мртвите клетки на кожата, влакната, изметот и остатоците од сапун се собираат заедно со минералната нечистотија како што се наслаги од вар, бигор од урина, обезбојување на тоалетната школка и ‘рѓа. Едноставното бришење често не е доволно за да се отстрани оваа нечистотија, што значи дека често се користат агресивни детергенти, како што се средства за чистење тоалети или кисели детергенти, како и моќни физички процеси. Сепак, ова може да ги оштети деликатните површински материјали доколку се користат неправилно.

                Со вистинските средства за чистење во домаќинството, совети за апликација и вистинските уреди, можете да имате чиста бања за кратко време – без заморно чистење.

ЧИСТЕЊЕ НА ФУГИТЕ
ЧИСТЕЊЕ БИГОР ОД ЧЕШМИ
ЧИСТЕЊЕ НА СИФОН
ЧИСТЕЊЕ НА ПЛОЧКИТЕ
ЧИСТЕЊЕ НА ТУШ КАБИНА
ЧИСТЕЊЕ ТАЛЕТНА ШОЉА
ЧИСТЕЊЕ НА ОГЛЕДАЛА
ЧИСТЕЊЕ МИЈАЛНИЦИ И ЧЕШМИ
ЧИСТЕЊЕ НА ПРОЗОРЦИ

Отстранување на бигор во бањата

Секаде каде што предметите редовно доаѓаат во контакт со вода, бигорот се создава со текот на времето. Не е ни чудо што бањата е често главна локација за наталожување бигор, покривајќи фитинзи, плочки и мијалници. Меѓутоа, со едноставни материјали и неколку совети, тврдоглавите формации може лесно да се отстранат и да се спречи формирање на нов бигор.

Како се формира бигорот?

Водата што содржи вар има особено високи нивоа на калциум карбонат и се создава кога подземната вода се пробива низ варовничкиот камен. Колку е поголема концентрацијата, толку е потврда водата и толку повеќе бигор се формира на површините со кои таа доаѓа во контакт. Тврдоглавите наслаги на вар се формираат првенствено кога водата се загрева или испарува, што резултира со бели дамки особено на фитинзи, мијалници, плочки и чешми во бањите.

Отстранување на дамки од бигор со Kärcher чистач на пареа

Ако наслагите од вар сè уште не се многу дебели, тие можат лесно да се отстранат со чистачот на пареа – без потреба од мачно рачно чистење. За да го стори тоа, потребна му е млазницата за детали и тркалезна четка. Подобро е да ги чистите деликатните површини исклучиво со млазницата за детали за да избегнете гребење на фитинзите од хром и не’рѓосувачки челик. Држете ја млазницата директно на областите погодени од бигорот и пареа додека не исчезне бигорот. Ако ова не успее да го отстрани тврдоглавиот варовник или се наоѓа на непријатно место, можете да закачите тркалезна четка на млазницата: Потоа можете да ја исчистите областа со моќни удари на пареа. Дури и најтврдокорните варови точки може да се отстранат со директно испарување и енергично чистење.

Најдобрите намирници од  домаќинство за борба против варовите дамки

Ако слојот од вар е многу густ, на местото може да се нанесе средство за чистење од лимон. Почекајте половина час, а потоа обработете ја областа со чистачот на пареа Kärcher. Остатоците од вар сега треба лесно да се отстранат.

Отстранување на бигор од алуминиум со прашок за пециво

Прашокот за пециво е корисен на секакви начини низ куќата, дури и за отстранување на бигорот, на пример од алуминиум. За да го направите тоа, измешајте вода и прашок за пециво за да добиете густа паста. Втријте ја пастата на погодените места, оставете ја да делува кратко и потоа исплакнете со чиста вода или избришете ја со влажна крпа.

                Позитивен несакан ефект на прашокот за пециво е тоа што исто така ги неутрализира непријатните мириси во бањата, па дури и помага при блокирани одводи.

Отстранување на бигор со оцет

Оцетот е исто така соодветна намирница во домаќинство и може да се користи во борба против наслагите на вар. Оцетната есенција може да се користи неразредена за значителен бигор или разредена со вода за полесен бигор. Лимонската киселина го има истиот ефект, па може да се користи на ист начин. Најдобар метод е да се натопи памучна крпа или крпа од микрофибер во оцет или лимонска киселина, а потоа да се истрие на површини погодени од бигор, како што се фитинзи. Оставете го да делува некое време или преку ноќ, а потоа исплакнете темелно со чиста, ладна вода. Потоа исушете сè со чиста крпа. Киселината во оцетот е корисна и против тврдоглавите лушпи на урината.

Совет: Користете го трикот со балон за да ги отстраните тврдоглавите  наслаги од бигор од чешмите.

Отстранување на варовник со паста за заби

Можете исто така да користите паста за заби и стара четка за заби за да ги отстраните остатоците од вар од чешмите. Наслагите премачкајте ги со паста за заби, оставете да делува кратко, а потоа исчистете ги со четката за заби и исплакнете со вода. Пастата за заби работи како абразив, враќајќи им го сјајот на хромираните и алуминиумските површини.

Внимание: Одредени материјали се чувствителни на киселини, вклучувајќи мермер и природен камен. Затоа, не користете оцет или лимонска киселина за да ги чистите. Прашокот за пециво е подобра опција.

Отстранување на варовник со детергент

Ако сакате да користите средство за чистење за да ги отстраните тврдоглавите наслаги, ќе ви треба кисел детергент со pH помеѓу 1 и 4. Најсоодветното средство за употреба зависи од површината. Најдобро е да го тестирате детергентот на незабележливо место пред да го употребите на целата површина. Силните киселини (со пониска pH вредност) можат да нападнат различни површини како што се основни метали, цементни споеви, анодизирачки алуминиум и пластика. Затоа, користете детергенти што се што е можно поблаги и тестирајте дали постигнуваат доволен ефект. Исто така, постојат комерцијално достапни санитарни средства за чистење со еколошки сертификат, како што е еколошката ознака на ЕУ, кои не само што се подобри за животната средина, тие се подобри и за материјалите од производи за чистење без сертификат.

Совети за да спречите формирање на варови точки на

  • Помага при сушење: Оставките на мијалниците, во кабините за туширање или кадите, како и плочките и стаклените површини секогаш треба да се сушат по употреба, на пример со крпа од микрофибер или мек сунѓер.
  • Ако брзате и немате време да исушите нешто, исплакнете ја кабината за туширање, кадата и фитинзите со ладна вода. Тоа е затоа што ладната вода формира помалку варовни наслаги од топлата вода.
  • Редовното чистење на фитинзи, итн., со чистачот на пареа ќе спречи формирање на идни варовни наслаги бидејќи производството на пареа ја деминерализира водата, што значи дека пареата не остава варовнички остаток или ленти.

Соодветни производи за бања

SC 4 EASY FIX
FC 7 CORDLESS
БАТЕРИСКИ УРЕД WV 6 PLUS

Совети, услуги и продажба и сервис

Пронајдете дилер: Kärcher батериските уреди се достапни кај сите специјализирани дилери.

Контакт со Kärcher: Нашата компанија КЛИНТЕК ДООЕЛ од Скопје е овластен трговски партнер и сервисер на германската компанија Alfred Kärcher GmbH. во Република Македонија.

Ве молиме, користете го нашиот формулар за контакт или јавете ни се директно на 075 21 31 05.

Професионален билтен: Доколку сакате во иднина да бидете информирани за новите производи и кампањи од Kärcher, регистрирајте се сега на нашиот формулар за контакт.

МОЖЕ ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА

ЧИСТЕЊЕ НА ПРОСТОР ЗА ЖИВЕЕЊЕ
ЧИСТЕЊЕ ПАРКЕТ И ЛАМИНАТ
СОВЕТИ ЗА ЧИСТЕЊЕ ТЕПИХ

Напишете коментар