Чистење на подот: Машинско чистење и дезинфекција (Kärcher машини за рибање и смукање)

Bodenreinigung mit einer Kärcher Scheuersaugmaschine

Покрај уредите за рачно чистење, Kärcher машините за чистење на подот (машини за рибање и смукање) се користат за влажно чистење на тврди и еластични подни облоги. Уредите можат во еден чекор влажно да ја рибаат подната облога и  да ја вшмукаат валканата течност. Ова значи дека чистењето се изведува особено хигиенски и ефикасно во исто време.

Предности на машината за чистење под

Reinigung mit einer Kärcher Scheuersaugmaschine im KrankenhausПредноста на механичкото чистење во однос на рачното е тоа што бактериите со вакумирање на валканата вода трајно се отстрануваат и не можат да се акумулираат како во крпата за рачно чистење. Ова го минимизира ризикот од повторна контаминација, а загадувањето преку рацете се намалува без контакт со нечистотијата. Ефикасноста се зголемува и со употреба на машини за чистење: поголема површина може да се исчисти за пократко време.

Друга предност: со на системите за дозирање детергентите може прецизно да се дозираат во точна количина. Следното, исто така, се применува: со Kärcher машините за рибање и смукање нанесувате многу поголем притисок на контакт со површината што треба да се исчисти. Ова ги зголемува перформансите на чистење во споредба со рачно чистење со крпа.

Употреба на средства за чистење – кисели или алкални?

Reinigung in einer Küche mit einer Kärcher Scheuermaschine

Промена на средствата за чистење од кисели во алкални се препорачува за микроорганизмите да неможат да се прилагодат и да развијат отпор. Истото важи и за средства за дезинфекција. Киселините го спречуваат создавањето на неоргански наслаги како што е бигор. Алкално средство за чистење не делува доволно тука. Органската нечистотија се решава добро со алкални средства за чистење. Ова е важно затоа што наслагите се особено добри основи за бактерии и вируси.

Кога користите средства за чистење со кисела основа, Ве молиме имајте предвид дека спојниците на плочките треба претходно да се натопат со вода. Ова може да ги спречи да ја апсорбираат киселината и да бидат оштетени.

Посебен предизвик: структуриран под

Структурните подни облоги се потешки за чистење со системите за рачно чистење, како што се широки џогери со крпи. Проблемот е што нечистотиите и остатоците од производот за чистење / не можат да се избришат од структурата на подот. Од една страна, овие остатоци изгледаат непривлечни, а од друга страна обезбедуваат подлога за размножување на бактерии.

Овој проблем може да се избегне со употреба на машини за чистење со ролери технологија, бидејќи тие влегуваат во структурата со меки четки и ја решаваат нечистотијата што потоа се вакумира. Друга предност на ролери технологијата е тоа што дури и грубите честички на нечистотија се бришат и се зачувува работниот чекор на претпазливост.

Дезинфекција на подови со машини за чистење под

Машините за рибање и смукање обично се користат за дезинфекција на подовите. Важно е да се напомене и точната хемиска доза и точното време на изложеност според спецификациите на производителот на средствотѕо. За хемиска дезинфекција во однос на коронавирусот, според Институтот Роберт Кох, треба да се користат агенти со областа на активност „ограничен вируциден“ (ефикасен против обвиен вируси), „ограничен вируциден ПЛУС“ или „вируциден“ (извор: rki.de).

Средство за дезинфекција RM 732 и средството за дезинфекција РМ 735 од портфолиото на Kärcher се погодни за ова.

Правилната доза
Постојат две опции за правилна доза:

Концентрацијата на средство најдобро се постигнува преку автоматско дозирање во децентрализирани уреди за дозирање на дезинфекција, на пример во просторијата за опрема.
Алтернативно, растворот за дезинфекција во точен сооднос z. Б. со мерна чаша.

Растворот за дезинфекција потоа се пополнува во резервоарот за свежа вода од машината за чистење под. Системите за дозирање вградени во машините не се соодветни за оваа намена.

Постапка за механичка дезинфекција на подови

Доволно активна супстанција мора да ја достигне подната површина за успешна дезинфекција. За да се постигне ова, стапката на проток треба да биде избрана во зависност од типот на подот, така што да има влажнење на подот. Употребата на микрофибер текстил или материјал за подлога е корисна тука – четките се помалку соодветни за ова.

За да се одржи потребното време на изложеност, императив е да се работи во метод еден чекор  – т.е. без вшмукување. Растворот за дезинфекција се нанесува само на подот со машина, а потоа оставете ја површината да се исуши.

Следење (одржување)

Машината за чистење мора да биде темелно исчистена или дезинфицирана по завршувањето на дезинфекциската активност. Покрај тоа, вишокот раствор за дезинфекција мора да се исцеди од резервоарот за свежа вода за да се спречи машината да стане загадена.

Идеално, капакот на свежа вода, капакот за одвод на свежа вода и нечистиот капак на вода остануваат отворени по демонтажата, со цел да се поддржи брзо сушење.

Чистење и дезинфекција според HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)

Во особено хигиенски чувствителни области како што се болници или кујни, просториите и постојната опрема мора да се чуваат чисти со внимателно чистење и, доколку е потребно, дезинфекција. Бидејќи различните области и уредите имаат различни интервали за чистење, мора да се подготви план за чистење и видливо да се закачи на подрачјето што треба да се исчисти. Во овој план мора јасно да се наведе:

  • што се чисти (уреди, површини, подови),
  • кога се чисти (по употреба, дневно, неделно),
  • со што чисти (детергент и дозирање)
  • а од кого се чисти (одговорниот вработен) што треба да се исчисти.

Завршената работа мора да биде забележена прецизно и да се документира на следлив начин за да се овозможи контрола. Треба да се напомене дека чистењето и дезинфекцијата се два различни процеси. Чистењето има за цел да ја отстрани нечистотијата, т.е. секоја непожелна супстанција, вклучувајќи остатоци од производи, микроорганизми и остатоци од чистење и дезинфекција. Се покажа дека темелното чистење отстранува над 90% од микроорганизмите и микроорганизмите од површините.

Дезинфекцијата вклучува хемиски и физички процеси за убивање на микроорганизми до ниво кое не е ниту штетно за здравјето, ниту влијае на квалитетот на храната, на пример.

Совети, услуги и продажба

Пронајдете дилер: Kärcher машини за рибање и смукање се достапни кај сите специјализирани дилери.

Контакт со Kärcher: Нашата компанија КЛИНТЕК ДООЕЛ од Скопје е овластен трговски партнер и сервисер на германската компанија Alfred Kärcher GmbH. во Република Македонија.

Ве молиме, користете го нашиот формулар за контакт или јавете ни се директно на 075 21 31 05.

Професионален билтен: Доколку сакате во иднина да бидете информирани за новите производи и кампањи од Kärcher, регистрирајте се сега на нашиот формулар за контакт.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ ЗА KÄRCHER МАШИНИТЕ ЗА ЧИСТЕЊЕ ПОДОВИ

Корисно да се знае

Кога хигиената е најважна (корона COVID-19)

Напишете коментар