ЧИСТЕЊЕ НА ПРОЗОРЦИ

Чистењето на прозорците е една од најнепопуларните домашни работи. Потребна е рачна работа, чини време, а резултатот често не е ни задоволителен, бидејќи често се уште може да се видат ленти на стаклата на прозорот по чистењето. Со овие совети, прозорците може да се исчистат брзо и без остатоци од нечистотија.

Колку често е потребно да ги чистите прозорците?

Многу големи прозорци дозволуваат домот да изгледа светло и пријателски. Но, особено во време на големо количество полен, по лоши временски услови со многу дожд и по долга суша со многу прашина, по само неколку дена прозорците изгледаат како да не биле исчистени со месеци. Прозорците исто така се валкаат и однатре, бидејќи децата и домашните миленици често оставаат траги и дамки на стаклата. Затоа, прозорците треба да се чистат однатре и однадвор на секои 2 месеци, во зависност од тоа колку се валкани.

Совет 1: Изберете го вистинското време

Прозорците никогаш не треба да се чистат на директна сончева светлина или во топли денови, инаку стаклата ќе се исушат премногу брзо и ќе се појават ленти. Затоа, сив, но сув ден е најдобар за чистење на прозорците.

Исчистете ги прозорците со вода и производи за домаќинството

Многу нечистотија од стаклата може лесно да се отстрани со чиста вода. Едноставно избришете ги стаклените површини и рамката со влажна крпа од микрофибер или памучна крпа без влакненца и потоа исушете ги. Ако тврдоглавата нечистотија се акумулирала во текот на неколку недели, треба да помогнете со домашни лекови или средства за чистење. Ова се најдобрите домашни лекови за чистење прозорци:

Оцет или оцетна киселина: Додадете 1 чаша оцетна киселина на 1 литар вода. Потоа исчистете ги прозорците како и обично. Внимание: Прозорските прагови направени од камен – како што е мермер – мора да бидат претходно покриени, бидејќи оцетната киселина може да ја оштети површината.

Лимонска киселина: додадете 2 до 3 лажици лимонска киселина во прав во 1 литар вода, а потоа исчистете сè со крпа од микрофибер.

Течност за миење садови: Мешавина од млака вода и малку течност за миење садови што не е мелем исто така ќе даде добри резултати. Количината на детергент зависи од тоа колку е валкано стаклото.

Црн чај со лимон: Измешајте 1 голема шолја силен црн чај со околу 3 литри вода во кофа за чистење и додадете сок од половина лимон. Потоа исчистете ги прозорските стакла со крпа од микрофибер. Танините во чајот ги раствораат мастите, па дури и никотинот, а лимонската киселина се спротивставува на бигорот.

Алкохол: Додадете малку алкохол во млаката вода за чистење. Во 5-литарска кофа со топла вода се додава мала количина алкохол. Внимание: Носете ракавици кога чистите за да не ви се исушат рацете.

За сушење на прозорците е погодна гума, чиста крпа од микрофибер или друга крпа без влакненца. Ова обезбедува сјај без ленти. Ако немате впивачка крпа при рака, можете да ги исушите и стаклата со весник: Лабаво стуткајте неколку страници од дневен весник и истријте ја стаклената површина.

Чистете ги прозорците со детергенти

Ако прозорските стакла се многу извалкани, треба да се користат детергенти за нивно чистење. Покрај комерцијално достапните средства за чистење стакло, постојат специјални концентрати за чистење прозорци кои се мешаат со вода пред употреба. Тие дури и ја отстрануваат тврдоглавата нечистотија како што се мрсните фолии, инсектите, масла од кожата и емисиите. Друга предност: тие оставаат заштитна фолија на стаклото за да може подобро да тече дожд и да се одложи повторното валкање.

Совет 2: Разумно користете средства за чистење

Ако се употреби премногу средство за чистење во растворот, на прозорецот може да се формира мрсна фолија. Затоа, секогаш користете средство за чистење стакло или производи за домаќинство умерено и во вистинската доза – на овој начин ќе ги избегнете лентите.

Чистењето зависи од вистинската техника

Чистење на прозорци како професионалец – е можно и дома. Бидејќи кога станува збор за чистење на прозорците, најважна е вистинската техника:

Чекор 1: Великодушно нанесете го растворот за чистење направен од вода и средство за чистење или производи за домаќинството на прозорецот со помош на сунѓер или шише со распрскувач. Без доволно влага, гумата не може да се лизга правилно.

Чекор 2: Употребете ја гумата за да ја исцедите течноста со 8 движења од врвот до дното и избришете ја со крпа.

Чекор 3: Полирајте го стаклото со кожа од дивокоза, крпа од микрофибер или крпа и отстранете ги последните капки вода, особено на рабовите.

Правилно чистете ги прозорските рамки

Треба да внимавате и на рамката при чистење на прозорците. Бидејќи исто како и стаклото, исто така е изложено на влијанија од околината. Прво отстранете ја грубата нечистотија со рачна метла или сува крпа. Потоа темелно исчистете ја рамката со влажна крпа или мек сунѓер. Средство за чистење може да се користи за многу тврдоглава нечистотија. Сепак, тука е материјалот на рамката што треба да се земе предвид:

Постојат производи за нега на дрво кои штитат од атмосферски влијанија.

Пластичните рамки може да се чистат со антистатички средства за чистење специјално дизајнирани за пластика.

Во исто време, прозорецот може да се ослободи од груба нечистотија и да се исчисти темелно.

Брзo и без остатоци со безжичниот чистач на прозорци

Со правосмукалка, чистењето на прозорците е многу лесно:

Дарежливо испрскајте ја смесата за чистење-вода на стаклото.

Олабавете ја нечистотијата со триење со крпа од микрофибер или крпа за чистење.

Извлечете ја влагата со уредот. Нечистата вода завршува во резервоарот – не на подот.

Чисти прозорци без дамки се добиваат веднаш по чистењето. Доколку сеуште има видливи траги од нечистотија на прозорецот, тоа би можело да се должи на влечната усна на уредот, која се троши со секоја незина употреба. Како резултат нејзината површина станува нерамна и остава траги на стаклените површини. Трик: Свртете ја излупената усна, бидејќи може да се користи од двете страни.

Друга причина за појава на ленти може да бидат најситните честички прашина и нечистотија кои се акумулираат на гумата и предизвикуваат испакнатини. Пред да ги исчистите прозорците со правосмукалка, можете да ја повлечете гумата за чистење преку подлогата за чистење и да се осигурате дека површината е што е можно помазна.

Употребата на  безжична правосмукалка за прозорци е секогаш иста, без разлика каде ја користите. Може да се користи на:

  • прозорец/решеткаст прозорец
  • огледало
  • туш кабини
  • стаклени маси
  • плочки
  • стаклени врати
  • други мазни површини.

Совет 3: Бришач на батерии

Практичен додаток на правосмукалката за прозорци е безжичен бришач. Сите мазни површини може да се исчистат без напор со вибрирачката подлога. Поради автоматското навлажнување на марамчето, околните површини не се навлажнуваат со магла за прскање, рацете и подот остануваат суви. Бидејќи нема прскање, се заштедува и време. Дополнително, вибрациите го поддржуваат чистењето, така што површините може да се чистат без напор и без мака за чистење.

Чистење на прозорци со чистач на пареа

Ако имате чистач на пареа дома, можете да го користите не само за чистење на огледалата и стаклените површини, туку и за вашите прозорци:

Чекор 1: Намокрете го стаклото со пареа со рачната млазница и прекривката од микрофибер и олабавете ја нечистотијата со триење. Алтернативно, можете да го испарувате валканото стакло само со млазницата со точкаст млаз или со опционална млазница за прозорец. Пареата ги отпушта и тврдоглавите дамки.

Чекор 2: Отстранете ја парната вода со гума или правосмукалка за прозорци. Доколку е потребно, исушете ги рабовите и прозорските рамки со мека крпа.

Водата што излегува од чистачот на пареа како пареа е деминерализирана и затоа делува како дестилирана вода. Затоа не остава ленти на стаклото. Ако по чистењето неочекувано се појават ленти, тоа обично се должи на отстранувањето на остатоците од средството за чистење. Мотото овде е: бидете трпеливи и бришете го стаклото неколку пати почесто додека не се отстранат сите остатоци.

Целосен пакет: завеси и ролетни

Ако сакате вашите прозорци да бидат чисти насекаде, не само што е потребно да ги исчистите рамките и стаклата, потребно е да ги исперете завесите и да ја избришете прашината од ролетните.

Закачете ги завесите назад на шипката за завеси веднаш по перењето – во зависност од материјалот, ова заштедува пеглање.

Отстранете ја прашината од ролетните со влажна крпа. Практична алтернатива за чисти ролетни е и чистачот на пареа, со кој летвите и празнините лесно се чистат од прашина и нечистотија.

Соодветни производи за прозорци

Батериска смукалка за прозорци

Батериска правосмукалка за прозорци

Чистач на пареа

Бришач на батерии

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар