ЧИСТЕЊЕ НА СОЛАРНИ И ФОТОВОЛТАЧНИ ПАНЕЛИ

Чистење фотоволтаични панели

Првично беше кажано дека чистењето и одржувањето на фотоволтаичните системи не е потребно. Но, сега стана очигледно дека времето и загадувањето на воздухот навистина оставаат свој белег. Со цел да се користи сончевата енергија што е можно поефикасно и да се одржи приносот на електрична енергија на највисоко можно ниво, неопходно е редовно професионално чистење со соодветна опрема.

Чистење и одржување на фотоволтаични системи

Сите видови фотоволтаични системи треба да ја соберат сончевата светлина што е можно повеќе часови и да издржат надворешни влијанија вклучувајќи снежни бури, дождови, бури и град, како и, во зависност од локацијата, саѓи, полен, прашина од патниот сообраќај, лисја, игли или птичји измет. Во земјоделските области, се формираат дополнителни слоеви од нечистотија што содржат маснотии и масло поради емисиите на честички за време на вентилацијата на куќите за живина.

Зошто треба да чистам соларни панели?

Редовно чистете ги панелите не само поради нивниот изглед. Контаминацијата може да го намали приносот на електрична енергија до 30 проценти. Неопходно е темелно, професионално чистење, а тоа не се однесува само на површините на сончевите колектори. Наслаги се таложат на раскрсниците и споевите помеѓу стаклото и рамката, што со текот на времето може да доведе до формирање на мов и лишаи на широк простор.

За правилно чистење на соларните панели потребна е правилна техника на чистење поради големата извалканост. Модулите често се монтираат на покриви под стрмен агол од 45°, затоа преземете мерки за да ја осигурате безбедноста на операторот.

Кога треба да исчистам фотоволтаични панели?

Треба да ги чистите соларните системи користејќи ја вистинската технологија и во зависност од локацијата, користејќи професионални даватели на услуги.

Во земјоделскиот сектор ви препорачуваме да ги чистите два до четири пати годишно, на пример по цветање или по берба, кога загадувањето е многу големо.

Панелите кои се изложени на помалку загадување од околината може да се чистат еднаш годишно или на секои две до три години. Во овој случај зелената електрична енергија може да се генерира уште поодржливо – тема која ќе станува сè поважна во иднина.


Вистинските алатки за чистење на соларни панели

Професионална машина за чистење со вода под висок притисок во комбинација со додаток за четка или четка со валјак и телескопско копје се меѓу најдобрите начини за ефикасно и ергономски чистење на соларните панели.

Со правилна техника на чистење, можно е да се чисти површина од соларни панели до 1.500 квадратни метри дневно.

Додаток за четка

Препорачуваме додаток со две дискови четки Isolar 800 кои достигнуваат работна ширина од 800 милиметри. Потребниот напор е намален бидејќи системот го неутрализира движењето на лебдењето со помош на движењата против ротирање на двете четки. Дополнително, големата работна ширина обезбедува висока излезна површина, што го намалува обемот на работа потребна за соларно чистење. Дисковите четки имаат топчести лежишта и се движат од водата од чистачот под висок притисок. Доволна е работа со низок притисок со ладна вода и стапка на испорака од 700 до 1000 литри на час.

Најлонските влакна обезбедуваат чистење без гребнатини за заштита на чувствителните површини на соларните панели за време на чистењето. Моделите со поцврсти влакна на надворешната страна на плочите исто така обезбедуваат многу добри резултати за чистење на рамките на модулите.

Треба да биде можно удобно да се контролира количината на вода преку телескопска цевка додека четките се водат по патеки над соларните модули. Со малку вртење на водата на почетокот се создава лизгачки слој што го олеснува движењето на четките по површината. Самоприлагодливиот зглобен спој на кој е прикачена главата на четката може да помогне да се компензираат различните работни агли.

Телескопско копје (цевка)

Изберете ја должината на телескопското копје за да одговара на големината на системот или користете растегливо копје. Подолгите копјиња направени од јаглерод или јаглероден композит се полесни и затоа се поудобни за ракување.

Ако цените поголема флексибилност и треба да чистите големи фасади покрај фотоволтаичните системи, подобро е да користите променлив систем на копје. Системите со столбови кои се погодни за вертикални и хоризонтални површини се достапни и може да се комбинираат со различни додатоци. Користете млазница под висок притисок за чистење на рамки, додаток со диск четки за работа на хоризонтални PV елементи или ротирачка четка со валјак под висок притисок, која е погодна и за вертикални фасади.

Четки со ролери

Предноста на четките со ролери е тоа што тие се придвижувани од висок притисок и се движат самостојно – што значи дека треба да ги држите со значително помала сила. Ролерните четки можат да работат со проток на вода од 350 литри на час. Четки со меки или тврди влакна се достапни за различни површини. Препорачуваме меки четки за чистење на фотоволтаични системи.


Користете средства за чистење и систем за омекнување на водата за најдобри резултати

Средства за чистење

Ако користите средства за чистење, тие треба да бидат погодни за отстранување на тврдокорни, мрсни нечистотии и минерални остатоци.

Ако филмот за вода брзо се распадне, можно е сушење без ленти без дамки од бигор. Затоа, не треба да се потребни време на киснење и плакнење, што го олеснува чистењето. За одржливо чистење на фотоволтаиците, препорачуваме средство за чистење RM 99 кое спречува понатамошно валкање.

Систем за омекнување на водата

Ако опсегот на тврдост на водата е поголем од среден, препорачуваме систем за омекнување на водата. Ова го спречува боењето и покрај високата содржина на вар и минерали во водата од чешма. Омекнувачот на вода содржи филтер од смола со јонски разменувач кој ги задржува бигорот и минералите.

Работа на соларни панели: Безбедносни мерки на претпазливост при чистење

Положбата на системот одредува од каде и со кои алатки најдобро може да се исчистат сончевите панели на начин што ќе ја осигури безбедноста на вработените. Ако покривот е лесно достапен, работете од гребенот на покривот или со помош на заштита од паѓање прикачена на покривот. Предуслов за ова е потребните безбедносни куки да се наоѓаат на гребенот на покривот.

Заштитата од паѓање се состои од ремен околу карлицата и рамената што е поврзан со јаже. Во итен случај, ременот веднаш се закачува и безбедно го фаќа корисникот. Некои безбедносни системи вклучуваат и апсорбер за паѓање на ременот за да се намали ударот во случај на пад.


Соодветни производи за вашата област на примена

Напишете коментар