ЧИСТЕЊЕ ПАРКЕТ И ЛАМИНАТ

Без разлика дали во дневната соба или спалната соба, во трпезаријата или ходникот: Дрвените подови направени од паркет или ламинат создаваат топла домашна атмосфера и во споредба со текстилните подови, многу лесно се чистат. На што да внимавате при чистење и нега и како да се ослободите од грозните траги без да го оштетите скапиот под – преглед на врвните совети за прекрасен дрвен под!

Паркет, ламинат и слично: На што треба да внимавате кога ги чистите?

Кога станува збор за дрвените подови, се прави разлика помеѓу паркет, подни даски и ламинат. Паркетот и подните даски се направени исклучиво од дрво, додека ламинатот, за разлика од нив, се состои од мешавина на материјали со лесонит. Овие типови на покривки изгледаат доста слични, но имаат многу специфични својства.

Паркет и подни даски

Паркетот е достапен во различни варијации, на пример, паркет со ленти, мозаичен паркет или паркет од шевронен. Подната плоча не се разликува од паркетот, но нејзините даски или штици се направени од дрво до правилна должина и затоа се значително подолги од парчињата дрво во паркетот. Со обете подни облоги, од клучно значење е начинот на обработка на површината: тие се или депилирани, подмачкани или лакирани. Восочениот паркет се обработува со восок, при што на дрвото се добива мат до сјајна завршница. Подмачканиот паркет се третира со масло, при што широките зглобови се подобро заштитени од влага. Лакираниот паркет го намалува навлегувањето на влага и нечистотија, иако тоа не ја спречува водата да навлезе во зглобовите и длабоките гребаници. Паркетот затоа е чувствителен на влага. Ова значи дека, при чистењето, важно е да се осигурате дека на подот останува колку што е можно помалку влага. Ова е познато како влажно чистење. Понатаму, дрвените подови може да отечат или да се намалат, во зависност од влажноста.

Ламинат

Ламинатот обично се поставува со ефект на дрво, но е достапен и со ефект на плочка или камен. Се состои од лесонит како основен слој, декоративен слој и слој од проѕирна меламинска смола на врвот, познат како прекривка. Површината е отпорна на гребење и лесно се чисти. Сепак, рабовите обично се чувствителни на влага – особено ако ламинатот е погрешно поставен. Затоа, овој тип на подна покривка треба да го чистите само на влажно, како што е случајот и со паркетот, т.е. со минимална влажност.

Чистење со правосмукалка и чистач од пердуви

Пред влажно бришење, прашината и нечистотијата, како што се влакната од домашни миленици, треба да се отстранат од паркетот и ламинатот со помош на Kärcher правосмукалка, метла или чистач од пердуви. Во спротивно, водата за бришење се меша со нечистотијата, што предизвикува ленти или дури и фини гребнатини на подот кога го бришете.

                Кога со правосмукалка чистите дрвени подови, важно е да ја користите вистинската млазница. Многу правосмукалки имаат специјална млазница за тврд под или дополнителна млазница за паркет. Тие обично се опремени со мала круна со четка направена од природна коса, која ги штити деликатните дрвени подови од гребнатини.

                Потоа можете да започнете со влажно чистење – без разлика дали на традиционален начин со џогер, крпа од микрофибер или со помош на Kärcher, машина за чистење под. Кога работите со џогер или крпа од микрофибер, важно е темелно да се исцеди пред да го избришете подот, за да остане само малку влага на дрвениот под и тој да се исуши за неколку минути. При изборот на ткаенина за чистење, пожелно е да користите микрофибер: Овие влакна имаат засилено механичко дејство и ја врзуваат нечистотијата, дури и кога не се користи детергент. Со подмачкан или восочен паркет, може да се користи кожа од дивокоза или ткаенина од вискоза или памук за да се заштитат избришаните површини.

Влажно бришење со уреди за чистење на подот

Бидејќи паркетот и ламинатот се чувствителни на влага, важно е да се користи што е можно помалку вода при нивното чистење. Во спротивно, подната покривка може да набабри и трајно да се оштети. Специјалните уреди за чистење на подот на Kärcher се погодни за нежно, влажно бришење. Зад себе оставаат минимална резидуална влага, која целосно се суши за само неколку минути. А досадната задача рачно да ја исплакнете и цедите крпата е минато.

                Пред да избришете со уред за чистење на подот, треба да ја отстраните прашината и грубата нечистотија од дрвените подови. За моделите кои имаат и функција за вшмукување, нема потреба од претходно чистење на подовите со правосмукалка.

                Потоа можете да започнете со влажно чистење. Најдобар начин за чистење е да додадете детергент за дрвени подови во слатката вода. Додека се брише, уредот за чистење на подот треба полека да се поместува напред-назад со преклопувачки потези. Ова осигурува дека подот е рамномерно исчистен и дека нема ленти. Дрвената површина обично се суши во рок од две минути. Ако, по овој пат, сè уште можете да видите влажни места, препорачуваме да го исушите подот рачно со мека крпа.

Совети за работа со уреди за чистење подови

Најдобро е да работите наназад кон вратата. Ова ве спречува да стапнете на места кои веќе биле исчистени пред да имаат шанса да се исушат.

                Ако има остатоци од стар детергент, тоа може да влијае на резултатот. Кога го користите уредот за чистење на подот за прв пат, може да биде потребно подот да се третира поинтензивно. Затоа, прво треба да го избришете подот без детергент за да може целосно да се олабават сите остатоци од детергент.

                Кога се менувате на други површини, на пример од ламинат или паркет до плочки, прво треба темелно да ги исплакнете ролерите или дури да ги замените со втор пар валјаци.

                Не чистете премногу долго на една област за подот да не се навлажни премногу.

                Во случај на подмачкани со масло или восочени дрвени подови, исто така, треба да избегнувате да чистите премногу долго на една област бидејќи со тоа може да се отстрани маслото или восокот од дрвото.

                Деликатните подови, како што се нетретираните подови од плута, треба да се тестираат за водоотпорност на незабележливо место.

Бришење на паркет и ламинат со чистач на пареа

Паркет и ламинатни подови може да се чистат и со чистачот на пареа Kärcher. Користете ја подната млазница со крпа за чистење од микрофибер и брзо движете се напред-назад со кратки издигнувања. Притоа, важно е да користите само онолку пареа колку што е потребно за да се олабави нечистотијата. Понатаму, млазницата не треба да се држи предолго на една област за да не останат локви на дрвениот под. Ако протокот на пареа може да се регулира на уредот, треба да ја изберете најниската поставка за пареа. Општо земено, дрвените подови треба да се чистат само со пареа ако се правилно поставени и ако влагата не може да навлезе во спојниците и незаштитените рабови. Во спротивно постои ризик подот да отече.

Многу важна улога во чистењето подови има изборот на детергент!

За да се осигурате дека дрвениот под не е само чист, туку и добро одржуван, за чистење треба да се користи детергент кој содржи компонента за одржување покрај компонентата за чистење. Вистинската опрема за специфичен дрвен под зависи од тоа како е обработена површината на дрвениот под.

                Лакирани дрвени подови: Средство за чистење со заштита од влага е идеално за темелно и нежно чистење, освежување и нега на лакирани дрвени подови (паркет, плута и ламинат). Има импрегнирачки ефект, при што подната покривка апсорбира помалку влага. Затоа, дрвото не е само заштитено од оток, туку и од нова нечистотија.

                Подмачкани со масло/восочни дрвени подови: Средство за чистење со специјална компонента за одржување што остава зад себе сјај без ленти, полумат, а исто така го штити подот од влага, е совршен за чистење и нега на дрвени подови подмачкани со масло или восок. Меѓутоа, во овој случај, треба да ги почитувате и упатствата за дозирање бидејќи, во случај на честа употреба на средства за нега, на дрвото се формира леплива обвивка, која ја врзува прашината. Не треба да користите алкални детергенти, како што се повеќенаменски средства за чистење, за подмачкани со масло или восочени дрвени подови, бидејќи тие отстрануваат премногу средство за нега од дрвото.

                Ако сè уште има ленти на подот откако ќе го избришете, можеби сте користеле премногу детергент. Областите што се користат поретко прво стануваат сиви бидејќи претерано густата заштитна обвивка се врзува со прашината. Овие области треба да се избришат прво и само со вода. Потоа користете средства за да ги исчистите местата што се користат почесто.

*Совет: Ако не сте сигурни кој детергент е погоден за вашиот под, препорачуваме да го тестирате на незабележливо место. Дополнителни информации за чистење и одржување на соодветната подна покривка често се вклучени и во упатствата за чистење и нега од производителот на подната покривка.

СОС: Отстранување дамки од паркет и ламинат

Дамките на дрвените подови може да се поделат во две категории: Дамки на површината и дамки кои веќе продреле во дрвото.

                    Штом течностите како црвено вино или сок се истурат на подната покривка, тие треба да се апсорбираат со помош на впивачка крпа. Површинските дамки, како што се остатоците од храна или дамките од ѓонот на чевлите, обично може многу лесно да се отстранат со помош на малку влажна крпа од микрофибер.

                    За тврдоглави дамки, погодената област може да се третира со универзално средство за чистење. Алтернативно, покрај универзалните средства за чистење, на пример, намирници кои ги имаме во домаќинството, како што се вода со течност за перење, неутрален сапун или малку омекнувач, гума за нечистотија или некој метил алкохол за отстранување на бои. Валканите места секогаш треба да се бришат во насока на структурата на дрвото и потоа да се бришат со вода.

                    Дамките кои се навлегле во дрвото тешко се отстрануваат бидејќи восокот, маслото или лакот често мора да се отстранат прво за да стигнат до дамката. Во овој случај, често, единствениот лек е подот да биде исчистен од страна на професионалци.

FC 7

Совети, услуги и продажба

Пронајдете дилер: Kärcher Професионалните машини за чистење се достапни кај сите специјализирани дилери на Kärcher.

Контакт со Kärcher: Нашата компанија КЛИНТЕК ДООЕЛ од Скопје е овластен трговски партнер и сервисер на германската компанија Alfred Kärcher GmbH. во Република Македонија.

Ве молиме, користете го нашиот формулар за контакт или јавете ни се директно на 075 21 31 05 и 070 35 36 14.

Професионален билтен: Доколку сакате во иднина да бидете информирани за новите производи и кампањи од Kärcher, регистрирајте се сега на нашиот формулар за контакт.

Ова исто така може да ве интересира:

ЧИСТЕЊЕ НА ТЕПИХ
ЧИСТЕЊЕ ПРОСТОРИИ ЗА ЖИВЕЕЊЕ
ЧИСТЕЊЕ НА ПРОЗОРЦИ

Напишете коментар