Чистење на пареа: хигиенска чистота без хемикалии

Чистачите на пареа ја отстрануваат тврдокорната нечистотија брзо и лесно – без никакви хемикалии. Тоа е најприродниот начин на чистење и затоа е вистинска алтернатива на традиционалните методи. Дали во бањата, во кујната или во дневната соба: полињата за примена се исклучително разновидни. Па, што може да биде поочигледно отколку да се користи моќта на пареа за мали и големи домашни задачи?

Cleaning hard surfaces with a steam cleaner

Зошто пареата толку добро се чисти?

Тајната на чистење со пареа лежи во комбинацијата на водена пареа и температура. Во основа, чистачот на пареа работи како шпорет на притисок: водата се загрева во затворениот котел се додека не зоврие – ова создава пареа. Оваа пареа потоа се дистрибуира во измерени количини преку пиштолот за пареа. Колку е поголем притисокот на пареата, толку е побрза неговата брзина на излез – а со тоа и нејзината моќ за отстранување на нечистотија. Тврдата и мрсна нечистотија се разлева и се раствора за неколку секунди. Областите кои се тешко пристапни може да се достигнат многу полесно и затоа потемелно се чистат. И без никакви хемикалии.

Друга предност: Бидејќи производството на пареа ја деминерализира водата, пареата не остава остатоци од вар или ленти за чистење.

Porentiefe Reinigung mit Dampf

Седум добри причини да се исчисти со пареа

1. Пареата чисти на еколошки начин – без детергенти и со мала потрошувачка на вода

2. Пареа хигиенски чисти – дури и на тешко достапни места

3. Пареата чисти без напор – без стружење и полирање

4. Пареата чисти поздраво – без детергенти

5. Примената е разноврсна – за чистење кујни, бањи или прозорци, како и за пеглање и нега на текстил

6. Пареата заштедува време – затоа што чистењето е побрзо

7. Пареа заштедува пари – бидејќи не се потребни средства за чистење

Kärcher SC чистачи на пареа за тотална чистота. Бидејќи бактериите во кујната воопшто не се пријатни

Најдобриот антибактериски агенс е често наједноставниот: пареа со топла вода. Силно ослободување на пареата, високата температура, моќни млазници и силно загревање на платното за чистење од чистачите на пареа Kärcher со сигурнст  од 99,99% ги отстрануваат сите вообичаени бактерии на тврди површини, фитинзи, плочки, огледала итн. Ова е потврдено во научната студија. На овој начин, бактериите што обично се наоѓаат во домаќинството веќе нема да преживеат.

* Кога темелно се чисти, Чистачот за пареа Kärcher отстранува 99,99% од сите вообичаени бактерии за домаќинства на тврди површини за домаќинството.

** Кога темелно чистете со чистачите на пареа од Kärcher, ефектот за чистење е подобар отколку кога се чисти со четка и средство за чистење. Тестирано според меѓународните стандарди за изведба.

Чистење на подот со пареа

Исчистете ги ламините и паркетите

 • Отстранете ја прашината од ламинатот или паркетот со правосмукалка
 • Наместете ја количината на пареа на најниско ниво, за помалку пареа на површината
 • Испуштете ја пареата и преместете ја млазницата на подот брзо и назад
 • Не додавајте постојано пареа, туку само онолку колку што е потребно за отстранување на нечистотијата
 • Бидете сигурни дека нема барички од вода
 • Преостанатата влага потоа се суши без траги

Исчистете ги керамичките и порцеланските плочки

 • За чистење на подови од плочки, ставете крпа на млазницата на подот
 • Употребата на крпи од микрофибер се препорачува за порцелански плочки, бидејќи фините влакна продираат  во микропозната структура
 • По отпуштање на пареата, лизгајте ја подоната млазница напред и назад во патеки што се преклопуваат
 • Додадете пареа само онолку колку што е потребно за отстранување на нечистотијата
 • Со цел да се исчистат фугите подот на млазницата треба да се води преку странично за да се исчисти
 • Промените ги извалканите крпи навреме, за подобар учинок

Добро е да се знае

За да го намалите времето на загревање на вашиот уред, можете да додадете топла вода во котелот со пареа. После секоја трета употреба, котелот со пареа треба да се избрише со свежа вода за да се измијат наслаги од вар (бигор).

Постапка за декалцификација (чистење на уредот од бигор): Подгответе раствор од вода и прашок (таблети) за декалцификација. Обрнете внимание на упатствата за дозирање на пакувањето. Истурете го растворот во котелот со пареа и оставете да делува најмалку 8 часа, по можност преку ноќ. Потоа целосно истурете го растворот и исплакнете го котелот два или три пати со ладна вода за да ги отстраните сите остатоци.

Совети, услуги и продажба

Пронајдете дилер: Kärcher машините за чистење на пареа и парочистачи за чистење со дезинфекција се достапни кај сите специјализирани дилери на Kärcher.

Контакт со Kärcher: Нашата компанија КЛИНТЕК ДООЕЛ од Скопје е овластен трговски партнер и сервисер на германската компанија Alfred Kärcher GmbH. во Република Македонија.

Ве молиме, користете го нашиот формулар за контакт или јавете ни се директно на 075 21 31 05.

Професионален билтен: Доколку сакате во иднина да бидете информирани за новите производи и кампањи од Kärcher, регистрирајте се сега на нашиот формулар за контакт.

Напишете коментар