ТЕРMАЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЈА – Чистачи на пареа и парни правoсмукалки

Без микроби преку топлина: Термичката дезинфекција е високо ефективен метод за чистење за ефикасно намалување на бројот на бактерии на тврди и надворешни површини отпорни на температура. Предметите и површините што треба да се исчистат се загреваат со топла вода и пареа. Микробите кои се патогени за луѓето не можат да преживеат над 70 °C. Речиси сите штетни или опасни бактерии, вируси и бактерии се температурно чувствителни и како резултат на тоа можат со сигурност да бидат убиени и елиминирани.

Чистачи на пареа и парни правосмукалки

При користење на соодветни додатоци, дезинфицирачкиот ефект на чистачите на пареа и парните правосмукалки од Kärcher е сертифициран според европскиот стандард EN 16615. Тие имаат бактерицидно и ограничено вируцидно дејство ПЛУС, односно поддржуваат задржување на брановите на болести предизвикани од повеќето вообичаени бактериски и вирусни инфекции. Ова ги прави особено погодни за хигиенско чистење на употребливи површини и подови во кујните, санитарните јазли, соблекувалните и салоните во здравството, хотелите, рестораните и јавните установи.

Термичка дезинфекција со чистачи на пареа и парни правосмукалки

Чистачите на пареа и правосмукалките со пареа од Kärcher и соодветните додатоци се независно тестирани за нивната ефикасност при дезинфекција на површините и докажано е дека ефикасно ги елиминираат бактериите и вирусите. Ова ги прави идеални за рутинска дезинфекција, како што е хигиената на подот, како и употребливите и работните површини во кујните, кантините или санитарните простории.

Како функционира дезинфекцијата со пареа?

Ефикасноста на термичката дезинфекција со топла пареа се заснова на едноставен принцип: додека вирусите, бактериите и другите патогени лесно можат да преживеат и да останат заразни на површини како метал, камен, дрво, керамика, пластика или хартија долго време, тие се многу чувствителни на високи температури.

Чистачите на пареа и правосмукалките на пареа Kärcher произведуваат топла пареа која излегува од млазницата на 100 °C и повеќе под висок притисок. Многу кратко време на контакт е доволно за сигурно да се убијат или деактивираат бактериите и вирусите. Независна лабораторија успеа да докаже дека со бавна брзина од 30 cm во секунда, бактериите и вирусите се сведени на ниво на дезинфекција – за бактерии за 99,999%, за вируси за 99,99%!

Така, термичката санитација со топла пареа се покажа како безбеден и лесен начин за убивање на микроорганизми без помош на хемиски средства за дезинфекција. Дополнително, топлата пареа може без напор да навлезе во тешко достапни места, како што се пукнатини или споеви, и темелно да ги исчисти. Само грубата нечистотија треба да се отстрани однапред, бидејќи бактериите може да се сокријат под неа.

Предности на дезинфекција со чистачи на пареа и парни правосмукалки

  • Особено еколошки  начин за чистење, бидејќи не содржи хемиски адитиви,
  • Нема остатоци на третираните површини,
  • Целосно без хемиски адитиви,
  • Плакнењето кое одзема многу повеќе не е потребно кога користите правосмукалка со пареа и
  • Се избегнува формирање на толеранција на патогенот.

                Ефикасно против бактерии, обвиени вируси и адено, рота и норовируси (ограничен вируциден ПЛУС според RKI) на тврди површини, сертифициран според EN 16615:2015-06.

Области на примена за дезинфекција со чистачи на пареа и парни правосмукалки

Термичката дезинфекција со чистачи на пареа и парни правосмукалки не само што е многу ефикасна, туку и убедува со својата многу едноставна примена. Бидејќи за чистење со овие уреди е потребна само вода за создавање пареа, овој тип на рутинска дезинфекција е особено погоден секаде каде што храната е во фокусот, како на пример:

-во преработката на храна и прехрамбената индустрија,

-во хотелиерството и угостителството, во мензите и кујните,

-во супермаркети,  замрзнувачи, шалтери за свежа храна.

Хигиената без хемикалии е исто така многу прилагодена за мали до средни површини во кујните, санитарните простории и соблекувалните, како:

– болници и установи за нега и стари лица, медицински ординации, училишта и градинки,

– во спортски објекти и теретани.

Исто така можно е и чистење на пластичните површини во внатрешноста на возилата.

Професионални чистачи на пареа и правосмукалки

Kärcher нуди широк асортиман на чистачи на пареа и парни правосмукалки за професионална употреба во широк спектар на класи на перформанси и дизајни. Благодарение на нашата сеопфатна палета на додатоци, нашите уреди може да се користат на речиси сите тврди подови, стаклени и плочки површини!

Совети, услуги и продажба

Пронајдете дилер: Kärcher батериските уреди се достапни кај сите специјализирани дилери.

Контакт со Kärcher: Нашата компанија КЛИНТЕК ДООЕЛ од Скопје е овластен трговски партнер и сервисер на германската компанија Alfred Kärcher GmbH. во Република Македонија.

Ве молиме, користете го нашиот формулар за контакт или јавете ни се директно на 075 21 31 05.

Професионален билтен: Доколку сакате во иднина да бидете информирани за новите производи и кампањи од Kärcher, регистрирајте се сега на нашиот формулар за контакт.

Напишете коментар